«Η ψυχολογία της μόδας και η ιδιαιτερότητα των γυναικών».
Το παραμύθι με τον γυμνό Βασιλιά είναι κάτι από τα παιδικά μας χρόνια…; Εκτός από τα πολλά άλλα μηνύματα που μεταφέρει σε σχέση με την κολακεία και την ευκολοπιστία, τον επηρεασμό από το περιβάλλον, την αποδοχή από την κοινή γνώμη ενός ψέματος που επαναλαμβάνεται σαν αληθινό, έχει και ένα μεγάλο νόημα που αφορά την ψυχολογία μας σε σχέση με την μόδα.
Δηλαδή πώς η μόδα καθορίζει την ψυχολογία μας και πώς η κατάσταση της ψυχολογίας μας σε μια δεδομένη στιγμή καθορίζει την σχέση μας προς την μόδα.
Ένα βασικό στοιχείο ενασχόλησης στη σχέση μόδα Vs ψυχολογική διάθεση, είναι η ευθυγράμμιση του εσωτερικού μας κόσμου με την εξωτερική μας εμφάνιση.
Δηλαδή με τα ανάλογα ρούχα που παρουσιάζεται στην κοινωνία, ο άνθρωπος εξασφαλίζει το αίσθημα της ασφάλειας και να νιώθει άνετα ανάμεσα στους άλλους ανθρώπους και στο κοινωνικό του περιβάλλον.
Το θέμα της μόδας και του ντυσίματος είναι ένα από τα πολλά θέματα που δείχνουν και καθορίζουν την διαφορετικότητα των δυο φύλων. Είναι γενικά αποδεκτό πως οι γυναίκες δίνουν υπερβολική σημασία στην μόδακαι στο τρόπο του ντυσίματος τους.
Η ψυχική μας διάθεση αρκετές φορές, παρά το ότι θα είμαστε στον ίδιο χώρο και πολλές φορές για τον ίδιο σκοπό και με τα ίδια άτομα, μας κάνει να ντυθούμε διαφορετικά από άλλες φορές. Η κατάσταση της ψυχικής μας υγείας και ο τρόπος που νιώθουμε είναι αυτός που κάνει πάρα πολλές γυναίκες να δυσκολεύονται σε οποιανδήποτε τους έξοδο να βρουν στην γκαρνταρόμπα τους τα ανάλογα ρούχα που να συμπίπτουν με την διάθεση της δεδομένης στιγμής.
Για αυτό που πολύ συχνά να ακούγονται παράπονα όπως «δεν έχω τι να φορέσω» ενώ έχουμε ρούχα όλων των ειδών, στυλ, χρωμάτων, μόδας και άλλα. Το ίδιο συμβαίνει και στο θέμα της επιλογής των ρούχων που αγοράζουμε γιατί και εδώ παίζουν διάφοροι λόγοι σοβαρό ρόλο στην λήψη της σχετικής απόφασης.
Καμιά γυναίκα δεν μπορεί να νιώθει ευχαριστημένη αν σε μια κοινωνική εκδήλωση, όπου η παρουσία της είναι κοινωνική, εμφανιστεί και άλλη κυρία με την ίδια ενδυμασία ή τον ίδιο συνδυασμό ή μέρους του, όπως έχει αυτή - φόρεμα, παπούτσια, τσάντα, σάλι, μπιζού και άλλα.
Άρα λοιπόν η ιδιατερότητα και η μοναδικότητα στο ντύσιμο καθορίζει τον τρόπο που νιώθουμε, αλλά και τον τρόπο που λειτουργούμε για να πάρουμε αποφάσεις για τον τρόπο που θα ντυθούμε. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ακριβώς αυτό το σημείο της μοναδικότητας εξασφαλίζει τώρα το ιντερνετ και οι τόσες παραγγελίες ρούχων, από ξένους φορείς και ιστοσελίδες που απομακρύνουν αρκετά την πιθανότητα της επανάληψης της ίδιας ενδυμασίας απόάλλους.
Όλη αυτή η διαδικασία όμως, προκαλεί άγχος και στρες .
Κάνει τις εξόδους για αγορές ενδυμάτων πολύ δύσκολες και στρεσογόνες και εμποδίζει αρκετές γυναίκες στις εξόδους τους και τις δυσκολεύει να εκδηλώνουν τον πραγματικό τους εαυτό και να απολαμβάνουν τον σκοπό της εξόδου τους.
Για παράδειγμα, αν σε μια τελετή αποφοίτησης του παιδιού κάποιας κυρίας αντί να χαρεί την ιστορικότητα της στιγμής για τις επιτυχίες του παιδιού της, αλλά και της επιβράβευσης των κόπων και των εξόδων που έκανε η οικογένεια για να φτάσει στο τελικό σταθμό της εκπαίδευσης του, αν υπάρξει αρνητικό σχόλιο για τα ρούχα που φορεί ή αν δει και κάποια άλλη στον χώρο πως φορεί τα ίδια μπορεί όλη η διάθεση να αλλάξει κατεύθυνση ή να οδηγήσει στην απώλεια ευχαρίστησης.
Και να μην ξεχνούμε πόσο ωραία ένοιωθε ο Βασιλιάς, παρόλο που ήταν γυμνός όταν τον επευφημούσαν για το ωραίο του φόρεμα, μέχρι την στιγμή που κάποιο παιδάκι άνοιξε το στόμα του και είπε την αλήθεια...
Είναι καλή η μόδα των ρούχων και της ενδυμασίας, αλλά καλύτερη είναι η μόδα να διατηρούμε τη ψυχική μας υγεία και τη καλή μας διάθεση.
Δρ. Λουΐζα Βερεσιέ
Veresies medical center