- ΤΡΟΠΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ
Το πρώτο και πολύ βασικό είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας! Αν νιώσουμε πως κάθε φορά που ακούμε κάτι στην τηλεόραση ή στα Κοινωνικά Μέσα μας επηρεάζει αρνητικά απλά τα αποφεύγουμε. Επίσης μπορούμε πολύ ευγενικά να αποφύγουμε προσωπικές, τηλεφωνικές ή άλλες παρεμβάσεις στο διαδίκτυο από άτομα που με τις δηλώσεις τους ή την απογοητευτική τους στάση απέναντι στο φαινόμενο, μας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα φόβου και πανικού και χρειαζόμαστε αρκετό χρονικό διάστημα αργότερα για να βρούμε την ψυχική μας ηρεμία.
- ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ!
Εδώ πρέπει να εξετάσουμε τον πραγματικό κίνδυνο μόλυνσης ή βλάβης του εαυτού μας και των άλλων που είναι γύρω μας. Η δημόσια αντίληψη του κινδύνου από μια μόλυνση που ξαπλώνεται ανεξέλεγκτα είναι κάπως διαφορετική από την προσωπική μας. Θα πρέπει δηλαδή από όλα όσα ακούμε καθημερινά, τα οποία είναι πολύ γενικευμένα, να υπολογίσουμε τον βαθμό του άμεσου προσωπικού μας κινδύνου από την μόλυνση. Δηλαδή, αν τηρήσουμε τους κανόνες του κατ΄οίκον περιορισμού από ποιες καταστάσεις απειλούμαστε από τυχόν μόλυνση; Για παράδειγμα, αν εκτιμήσουμε πως ο κίνδυνος είναι από τις λίγες εξόδους μας για εξασφάλιση τροφής ή νερού, ή τσιγάρων, ή επίσκεψης στον γιατρό, αποφασίζουμε ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβουμε για την προστασία μας, αποφυγή άμεσης προσωπικής επαφής, όχι χειραψίες, γάντια και άλλα.
- ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΜΕΣΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ!
Ένας εύκολος τρόπος για να διαπιστώσουμε την επικινδυνότητα που πιθανόν υπάρχει στο άμεσο μας περιβάλλον είναι να πάρουμε μια λευκή σελίδα να κάνουμε τρεις ομόκεντρους κύκλους και εκεί να καταγράψουμε ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας, ξεκινώντας από τον πιο μικρό κύκλο και να σημειώνουμε τα άτομα από τα οποία φοβόμαστε πως θα μπορούσαμε να μολυνθούμε. Το ίδιο κάνουμε σε άλλη σελίδα όπου ανάλογα με τον κίνδυνο μπορούμε να σημειώσουμε τους πιθανούς τόπους όπου πρέπει να προσέχουμε. Από εδώ και με βάση τις πιο πάνω διαπιστώσεις με λογικό και μεθοδευμένο τρόπο θα πρέπει να κάνουμε τον σχεδιασμό της προσωπικής μας ασφάλειας.
- ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Αν είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε την επαγγελματική μας απασχόληση μελετούμε το περιβάλλον και με τον ίδιο τρόπο όπως πιο πάνω, λαμβάνουμε όλα τα προστατευτικά μέτρα για πρόληψη. Ένα βασικό στοιχείο της καλής μας προσαρμογής είναι ο σωστός υπολογισμός που πρέπει να κάνουμε για το αν πιστεύουμε πως η συνέχιση της απασχόλησης μας βάζει σε ρίσκο ή όχι την ασφάλεια της υγείας μας και της ζωής μας ή των υπολοίπων που εξαρτώνται από εμάς. Αφού ξέρουμε τι μας συμφέρει πιστεύουμε πως με μια ειλικρινή συνομιλία με τους εργοδότες μας πιθανόν να βρεθεί η κατάλληλη λύση που να ανταποκρίνεται στον φόβους και στις επιφυλάξεις μας και θα ικανοποιηθούν όλοι.
- ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Την ίδια στιγμή φροντίζουμε να είμαστε ενημερωμένοι με όλες τις εξελίξεις, παίρνουμε πληροφορίες από επιστημονικά έγκυρες πηγές, αλλά ταυτόχρονα αποφεύγουμε την με συνεχή τρόπο ψυχαναγκαστική παρακολούθηση της ροής των γεγονότων 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Αυτό δεν μας δίνει χρόνο για κατανόηση της πληροφορίας και δεν κάνουμε σωστή αφομοίωση της πραγματικότητας και αυτό μας οδηγεί σε φόρτωση με άχρηστες πληροφορίες, σύγχυση, υπερβολικό άγχος, αίσθημα ανημποριάς και πανικό. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε πως τα παιδιά μας αντιλαμβάνονται τους κινδύνους με διαφορετικό τρόπο και το ύφος και οι αντιδράσεις μας τους δημιουργεί ανασφάλεια και φόβο.
- ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ- ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Στην δύσκολη αυτή κατάσταση που περνούμε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως δεν είμαστε μόνοι μας! Όπως εμείς έχουμε ανάγκη στήριξης έχουν και άλλοι από εμάς! Οι καλύτεροι τρόποι μείωσης του άγχους, της κατάθλιψης και της μοναξιάς κατά την διάρκεια της κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι η επιλογή ομάδας συγγενών και φίλων και η αναζήτηση στενής επαφής μέσω του τηλεφώνου, του ίντερνετ, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που μπορούν να δείξουν σε όλους το μέγεθος την βοήθειας που μπορούν τώρα να μας προσφέρουν. Τα Μέσα μπορούν να αντικαταστήσουν την προσωπική επαφή με «πρόσωπο με πρόσωπο» ψηφιακή επαφή και να καλύψουν έστω και με αυτό τον τρόπο τις ανθρώπινες ανάγκες καλής και ποιοτικής επαφής και επικοινωνίας. Το διάβασμα βιβλίων, περιοδικών, αναζήτηση γέλιου μέσω του διαδικτύου, χιούμορ ανάμεσα σε γνωστούς, οι ταινίες με ευχάριστο περιεχόμενο από το διαδίκτυο και οι περίπατοι γύρω από το σπίτι μας θα μπορούν να αλλάξουν την ρουτίνα και το μονότονο της κοινωνικής μας απομόνωσης και αποστασιοποίησης.
- ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑΤΡΟ
Με την βοήθεια του προσωπικού μας γιατρού θα πρέπει να έχουμε προμηθευτεί στο σπίτι τα αναγκαία φάρμακα, που πιθανόν να χρειαστούμε σε ώρα ανάγκης, (Παρακεταμόλη, σιρόπια για τον βήχα, βιταμίνες) για να μην τρέχουμε την τελευταία στιγμή. Η συνεχής επαφή με τον προσωπικό μας γιατρό, έστω τηλεφωνικά, μας παρέχει το αίσθημα της ασφάλειας πως σε ώρες ανάγκης υπάρχει κάποιος που μπορεί να μας βοηθήσει. Το αίσθημα της ασφάλειας ενισχύει την ψυχική μας υγεία και μειώνει το άγχος μας.
- ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΛΚΟΟΛ, ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΩΝ Ή ΑΛΛΩΝ ΟΥΣΙΩΝ!
Οι δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε καθημερινά δεν μας οδηγούν προς την κατεύθυνση της καλής διάθεσης αλλά της δυσφορίας και του παραπόνου. Η δυσκολία να αποκτήσουμε καλή διάθεση με ανθρώπινη επαφή και προσωπική επικοινωνία και η συνεχής ένταση, το άγχος, η μοναξιά και η κατάθλιψη πιθανόν να μας κατευθύνει προς τις εύκολες λύσεις, στην χρήση ή κατάχρηση νόμιμων ή παράνομων ουσιών. Αυτά μπορεί να είναι το υπερβολικό φαγητό, η κατάχρηση μεγάλων ποσοτήτων καφέ, τσάι, ενεργειακών ποτών, αλκοόλ και παράνομων ουσιών. Ή ακόμη χειρότερο να δοκιμάσουμε να αλλάξουμε την διάθεση μας με τον ηλεκτρονικό τζόγο ή με τα ασταμάτητα ηλεκτρονικά παιγνίδια με λεφτά ή χωρίς λεφτά.
Και κάτι που δεν πρέπει να ξεχνούμε…
Όσο πιο διαταραγμένη είναι η ψυχική μας υγεία, τόσο περισσότερο μειώνονται οι αμυντικές δυνάμεις του οργανισμού μας και γινόμαστε πιο ευάλωτοι στην μόλυνση για την οποία αναγκαστήκαμε κοινωνικά να αποστασιοποιηθούμε.
Δρ. Λουΐζα Βερεσιέ
Μάρτιος 2020
Κάνε εγγραφή και γίνε και εσύ μέλος της ομάδας μου για μοναδικές συμβουλές και άρθρα από την Δρ. Λουΐζα Βερεσιέ!