Όταν υπάρχει σύγχυση, δυσκολία συγκέντρωσης και προσοχής δυσκολία στην ανάκληση θεμάτων που είναι στις αποθήκες της μνήμης, συμπτώματα που εμφανίζονται συνέχεια είναι φυσικό να επηρεάζουν την ζωή του ατόμου που τα παρουσιάζει.
Παρόλο που δεν υπάρχει τέτοιος ιατρικός όρος τελευταίως σε ιατρικά άρθρα γίνεται λόγος για « ομίχλη εγκεφάλου», υπάρχει δηλαδή μια θολούρα στην αντίληψη του περιβάλλοντος και στην επικοινωνία μας με τον γύρω κόσμο
Τα πιο πάνω συμπτώματα έχουν εντοπιστεί σαν κάτι το κοινό σε αρκετά άτομα που πέρασαν την μόλυνση του κορονοϊού. Αυτή θεωρείται ως παρατεταμένη και η «ομίχλη» εμφανίζεται ύστερα από ένα με τρεις μήνες μετά την μόλυνση και μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες.
Εκείνο που είναι χαρακτηριστικό στην περίπτωση αυτή είναι ένας βραδυψυχισμός, που περιλαμβάνει δυσκολία ανάλυσης φαινομένων μείωση του χρόνου επεξεργασίας της σκέψης και καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων, δυσκολία στην ανάκληση της μνήμης και άλλα παρόμοια.
Τα πιο πάνω είναι πιθανόν να συνοδεύονται από αδικαιολόγητη σε σχέση με τον κόπο της ημέρας κόπωση, άγχος και κατάθλιψη.
Τα πιο πάνω συμπτώματα μπορούν επίσης να εμφανιστούν και σε άτομα που πέρασαν χωρίς καμιά επιπλοκή την μόλυνση του κορονοϊού.
Με βάση την μέχρι τώρα εμπειρία, αυτό που αναφέρουν οι διάφορές μελέτες, διαπιστώνεται σταδιακή βελτίωση και μπορεί τα συμπτώματα να εξαφανιστούν σε έξι με εννιά μήνες.
Η θεραπευτική προσπάθεια μπορεί να περιλαμβάνει διορθωτικές φαρμακευτικές παρεμβάσεις για τον ύπνο, την διάθεση, το άγχος και αντιμετώπιση του νευροφυτικού πόνου.
Επίσης ο συνδυασμός με ψυχοθεραπεία μπορεί να ενισχύσει το άτομο στο να αντέξει αυτή την κατάσταση μέχρι το τελικό στάδιο της αποκατάστασης.
Δρ. Λουΐζα Βερεσιέ, Ψυχίατρος
«Κλινική Βερεσιέ»
Σεπτέμβριος 2022
Κάνε εγγραφή και γίνε και εσύ μέλος της ομάδας μου για μοναδικές συμβουλές και άρθρα από την Δρ. Λουΐζα Βερεσιέ!