Ο άνθρωπος από την στιγμή που θα σηκωθεί μέχρι την ώρα που θα ξαπλώσει έχει ένα και μοναδικό σκοπό - να νιώθει καλά. Να έχει ευεξία.
Όλες μας οι πράξεις καλύπτουν αυτή την ανθρώπινη ανάγκη και αυτός είναι ο σκοπός της ζωής μας. Μια από τις πράξεις μας που δίνουν άμεση ευχαρίστηση και αλλάζουν την διάθεση μας είναι το γέλιο. Αυτό μπορεί να προκληθεί με διάφορους τρόπους- με ένα αστείο, με μια γκάφα, με ένα ευφυολόγημα, με την παρακολούθηση μιας κωμωδίας, σάτιρας, ενός ωραίου σκίτσου και πολλά άλλα.
Είναι σε όλους γνωστό πως το χιούμορ και το χαρούμενο γέλιο μειώνει ή αλλάζει ορισμένα από τα επίπεδα νευροενδοκρινών ορμονών που σχετίζονται με το στρες και απελευθερώνουν στον εγκέφαλο ενδορφίνες, ενδογενή οπιούχα, που «σβήνουν» τον σωματικό και ψυχικό μας πόνο και μας κάνουν να είμαστε πιο ανθεκτικοί και χαρούμενοι.
Η ύπαρξη ψυχικής υγείας δεν είναι αποκλειστικά η έλλειψη ασθένειας, αλλά η κατάσταση της ευεξίας, που βοηθά τον άνθρωπο να προσαρμόζεται στις δυσκολίες της ζωής και να χαίρεται την ζωή του. Το γέλιο μπορεί και συνεισφέρει αρκετά για την ύπαρξη αυτής της ευεξίας.
Το γέλιο όμως μπορεί να προσφέρει και αρκετά και εκεί όπου υπάρχει ασθένεια- του σώματος ή της ψυχής - και δεν είναι λίγες οι εμπειρίες σε όλο τον κόσμο, σε κλινικές χρόνιων παθήσεων γελωτοποιοί επαγγελματίες μέσα από το γέλιο συμβάλουν στην αλλαγή της διάθεσης των ασθενών και αυτό λειτουργεί ως ένα είδος θετικής ψυχολογίας είναι πολύ βοηθητικό για την αποθεραπεία.
Η πρόκληση και δημιουργία γέλιου σε ένα άτομο, του αφυπνίζει τα θετικά του συναισθήματα και η έκφραση τους από δικής του πλευράς επιστρέφει και επιδρά θετικά στο ίδιο του το συναίσθημα. Με τον τρόπο αυτό καλυτερεύει η προσωπική του ευημερία και συμβάλει στην προσωπική και κοινωνική του ανάπτυξη.
Μαζί με τα πιο πάνω το γέλιο μπορεί να μειώσει το στρες και ενισχύει το επίπεδο των απολαύσεων και των θετικών γεγονότων της ζωής. Η προώθηση λοιπόν, του γέλιου έχει προληπτικό και θεραπευτικό χαρακτήρα. Στην πρόληψη βοηθά στην απελευθέρωση συναισθημάτων που δεν είχαν εκφραστεί με άλλο τρόπο και στην θεραπεία ανακούφιση από σωματικούς πόνους ή δυσάρεστα και οδυνηρά συναισθήματα.
Ας αφήσουμε λοιπόν κατά μέρος τις σκοτούρες της ημέρας και για λίγα λεπτά ας βρούμε τρόπο να γελάμε...
Δηλαδή για να μην είμαστε για κλάματα...
Δρ. Λουΐζα Βερεσιέ, Ψυχίατρος
«Κλινική Βερεσιέ»
Ιούνιος 2022
Κάνε εγγραφή και γίνε και εσύ μέλος της ομάδας μου για μοναδικές συμβουλές και άρθρα από την Δρ. Λουΐζα Βερεσιέ!