Return to site

Επιστροφή στην εργασία - Μέρος 3ο

Εφαρμογή μέτρων μείωσης του άγχους

September 15, 2020

Στις σημερινές πολύ δύσκολες συνθήκες, όπου ο εργαζόμενος χρειάζεται να βάλει μεγάλη ψυχική δύναμη για να προσαρμοστεί και να είναι αποδοτικός στην εργασία του, εκείνο που χρειάζεται είναι η με λεπτομέρεια σταδιακή μελέτη όλων των πιο πάνω κοινωνικών παραγόντων, (αυτών που προϋπήρχαν σαν μόνιμοι, ή αυξήθηκαν ή και δημιουργήθηκαν με την κρίση του κορωνοϊού) τόσο από τον εργοδότη, όσο και από τους εργαζόμενους και με κοινά και προσυμφωνηθέντα μέτρα να δημιουργήσουν ένα νέο ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, όπου ο καθένας να εκφράζει την συμμετοχική του αλληλεγγύη για να διεκπεραιωθεί η εργασία και να βγει το μεροκάματο.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η μελέτη και η εφαρμογή μέτρων μείωσης του άγχους από την μόλυνση του κορωνοϊού στην δοσμένη ομάδα με βάση τις ιδιαιτερότητες της και τα χαρακτηριστικά της και η λήψη των ενδεδειγμένων προστατευτικών μέτρων για τους εργαζόμενους.

Αυτό θα αυξήσει το αίσθημα της ασφάλειας και θα μειώσει το άγχος τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στις οικογένειες τους που βιώνουν με τον δικό τους τρόπο την κατάσταση αυτή και επηρεάζουν στην δημιουργία και μεταφορά επιπρόσθετων έμμεσων και αόρατων από πρώτη ματιά σοβαρών κοινωνικών παραγόντων ρίσκου για αύξηση του άγχους στον εργαζόμενο στον εργασιακό του χώρο.

Αυτό είναι είτε λεκτικό, με τις διάφορες παροτρύνσεις και τα συνεχή μηνύματα και τηλεφωνήματα των μελών της οικογένειας που μένουν στο σπίτι προς το αγαπημένο τους πρόσωπο, είτε μη λεκτικά, με έκφραση φόβου, με δυσφορία ή ακόμη και κλάμα κατά την αναχώρηση του από το σπίτι.

Δυστυχώς μαζί με το φαγητό που παίρνει ο εργαζόμενος από το σπίτι, τα κουβαλά και όλα αυτά με τον ένα ή άλλο τρόπο μαζί του και όλα αυτά μαζί καθορίζουν το επίπεδο του άγχους που θα εκδηλώσει, ή θα εκφραστεί στον εργασιακό του χώρο με μείωση της απόδοσης του, η με αλλαγή στην συμπεριφορά του ή παρουσίαση των δυσάρεστων ψυχοσωματικών προβλημάτων που αναφέραμε πιο πάνω.

Εκείνο που είναι επιθυμητό είναι με την άρση των περιοριστικών μέτρων της καραντίνας η επιστροφή στον εργασιακό χώρο να γίνει ομαλά, το άγχος να παραμείνει στα φυσιολογικά του όρια για να δίνει κίνητρο για παραγωγική εργασία, που να φέρνει ικανοποίηση σε όλους – εργοδότη, συναδέλφους και στον ίδιο.

Η συζήτηση ανάμεσα σε όλη την ομάδα και η έκφραση συναισθημάτων και η επεξεργασία του φόβου και της αντίστασης για προσαρμογή, εκεί που μπορεί να γίνει με πρωτοβουλία και την προσωπική συμμετοχή του εργοδότη και των εργαζομένων ή αν δεν αποδίδει από μόνη της, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί η ουσιαστική βοήθεια και συμβολή εξειδικευμένων Λειτουργών Ψυχικής Υγείας – Ψυχιάτρων και Ψυχολόγων.

Η αυτό-οργάνωση εφαρμόζεται σε μικρές ομάδες, αλλά κυρίως όπου η ομάδα είναι πολύ μεγάλη και είναι πολύ δύσκολο από μόνη της η ομάδα να λειτουργήσει θεραπευτικά, τότε είναι απαραίτητη η βοήθεια του ειδικού.

Η παρέμβαση αυτή θα συμβάλει θετικά και θα είναι πολύ ωφέλιμη για την έκφραση συναισθημάτων, απελευθέρωση του φόβου, της έντασης και του άγχους και την σταδιακή προσαρμογή και ασφαλή επιστροφή στον εργασιακό χώρο.

Έχοντας υπόψη τους περιορισμούς, λόγω των συνεχιζόμενων μέτρων ασφάλειας για ομαδικές συναντήσεις, αυτές μπορεί να γίνουν με την χρήση της τηλε-ψυχιατρικής και να πραγματοποιηθούν μια ή περισσότερες ατομικές ή ομαδικές παρεμβάσεις σε όλη την εργασιακή ομάδα, σε όλα τα επίπεδα.

Αυτό εξασφαλίζει και αμεσότητα, αλλά και ασφάλεια.

Γιατί στο τέλος της ημέρας η απελευθέρωση μας από τον φόβο, την ένταση και το παθολογικό άγχος μας κάνει πιο λειτουργικούς, πιο επικοινωνιακούς και πιο αποτελεσματικούς στις σχέσεις μας και στην εργασία μας.

Και αυτό γιατί η ικανοποίηση και η ευχαρίστηση που μας προσφέρει η δημιουργική μας εργασία μας μεταφέρει μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας και δημιουργεί νόημα στην ζωή μας...

Δρ. Λουΐζα Βερεσιέ

Ψυχίατρος
«Κλινική Βερεσιέ»

Μάιος 2020

Κάνε εγγραφή και γίνε και εσύ μέλος της ομάδας μου για μοναδικές συμβουλές και άρθρα από την

Δρ. Λουΐζα Βερεσιέ!