Το Μυαλό σου τρέχει. Οι παλάμες σου ιδρώνουν. Οι λέξεις δεν βγαίνουν από το στόμα. Όλοι το έχουμε βιώσει αυτό σε κάποια φάση της ζωής μας. Κάποιοι από μας το βιώνουν συχνότερα ή και εντονότερα. Κάποιοι από μας το βιώνουν καθημερινά.
Κοινωνικό άγχος
Κανείς δεν θέλει να φαίνεται χαζός ή να ντροπιάζεται. Το κοινωνικό άγχος ορίζεται εως το άγχος, οι σκέψεις, τα συναισθήματα, που βιώνει το άτομο σε κοινωνικές περιστάσεις. Πριν, μετά η κατά τη διάρκεια αυτής της κοινωνικής περίστασης.
Οπότε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε την κατάσταση;
Ακολουθώντας τους πιο κάτω αποτελεσματικούς τρόπους, μπορούμε να περιορίσουμε τις σκέψεις που μας προκαλούν κοινωνικό άγχος:
1. Να βρούμε, να ορίσουμε και να επισημάνουμε αυτές τις «προβληματικές» σκέψεις.
2. Αναγνώρισε και αποδέξου τις σκέψεις σου για να μπορείς να τις αφήσεις.
3. Δώσε στα συναισθήματα σου όνομα – όχι Νίκο και Ελένη, αλλά παραδέξου στον εαυτό σου ονοματίζοντας τα συναισθήματα σου, για τι ακριβώς νιώθεις. «Νιώθω Ανησυχία», «Νιώθω φόβο». «Νιώθω αγωνία»… Με το ονομάζοντας και προσδιορίζοντας τα συναισθήματα σου, βάζεις το μυαλό σου στη διαδικασία να νιώσει οικεία με αυτά που νιώθεις. Παύουν πιά να είναι κάτι ξένο και τρομακτικό.
Έτσι μπορείς να ξεχωρίσεις τις σκέψεις σου και τα συναισθήματα σου και να θυμάσαι ότι … τον έλεγχο των σκέψεων σου τις έχεις εσύ!
Αναγνώρισε τα συναισθήματα σου, οριοθέτησε τις σκέψεις σου.
Δεν είναι εύκολο αλλά όχι και ακατόρθωτο!
Να θυμάσαι ότι είσαι αυτός / ή που είσαι και είσαι ένας υπέροχος άνθρωπος που σκέφτεται και νιώθει.
Δρ. Λουΐζα Βερεσιέ
Ψυχίατρος
«Κλινική Βερεσιέ»
Νοέμβριος 2020
Κάνε εγγραφή και γίνε και εσύ μέλος της ομάδας μου για μοναδικές συμβουλές και άρθρα από την
Δρ. Λουΐζα Βερεσιέ!