Εάν πριν δέκα ή είκοσι χρόνια κάποιος μας έλεγε πως θα μπορούσαμε να βγάζαμε το ψωμί μας εργαζόμενοι από το σπίτι δεν θα τον πιστεύαμε.
Σήμερα όμως αυτό είναι μια από τις νέες πραγματικότητες, που έφερε στην ανθρωπότητα η νέα ηλεκτρονική τεχνολογία.
Αυτό ονομάζεται τηλεργασία ή εργασία από το σπίτι.
Αυτό το νέο φαινόμενο μας φέρνει και πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, αλλά και στον τρόπο σκέψης μας, αλλά κυρίως και στον τρόπο της κοινωνικής μας συμπεριφοράς που διαμορφώνονται οι ανθρώπινες διαπροσωπικές μας σχέσεις.
Ο νέος τρόπος εργασίας απαιτεί από τους εργαζόμενους να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες με τρόπο που να καθορίζουν με σωστό τρόπο τον ρόλο τους ταυτόχρονα στο σπίτι και στον χώρο εργασίας. Δηλαδή υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης των δύο ρόλων και πιθανής μείωσης της αποδοτικότητας στην εργασία ή δυσκολίες στην λειτουργία του αναμενόμενου συζυγικού ή του γονεϊκού ρόλου στο σπίτι.
Πριν όμως προχωρήσουμε στην ανάλυση της κατάστασης αυτής χρειάζεται όπως κάνουμε μια συγκεκριμένη διευκρίνηση, που θα μας βοηθήσει στην κατανόηση αυτού που θέλουμε να αναφέρουμε.
- Πότε λέμε πως έχουμε κατάθλιψη;
- Ποια η διαφορά από την θλίψη;
Το να είναι κάποιος λυπημένος είναι κάτι το πολύ φυσιολογικό. Είναι μέρος της ζωής μας. Το συναίσθημα μας ανεβοκατεβαίνει συνέχεια και θα ήταν εντελώς αφύσικο να είμαστε συνέχεια χαρούμενοι, απλά γιατί θα φαινόμασταν ως χαζο-χαρούμενοι
Η λύπη λοιπόν μπορεί να εμφανιστεί για πολλούς λόγους, που έχουν να κάνουν με την άμεση επίδραση του περιβάλλοντος- να μάθουμε μια κακή ή θλιβερή είδηση, να δούμε κάτι στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας που μας κάνει να μην νιώθουμε καλά, να χάσουμε την δουλειά μας, να χαλάσουμε μια ερωτική ή φιλική σχέση, να έχουμε οικονομική αποτυχία, να διαψευστούμε από φίλους, συναδέλφους ή από άτομα που δεν το περιμέναμε, να έχουμε ζημιά σε περιουσία και πολλά άλλα.
Η λύπη με την εξαφάνιση των εξωτερικών παραγόντων που την προκάλεσαν συνήθως φεύγει ενώ η κατάθλιψη, μπορεί μεν να είναι συνέχεια της λύπης που περιγράψαμε πιο πάνω, αλλά όταν μελετήσουμε τα συμπτώματα της και την συνέχεια της ύπαρξης τους αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχει μια Κλινική κατάσταση, που την κατατάσσει στις ψυχικές παθήσεις.
Η κατάθλιψη επίσης μπορεί να εμφανιστεί από το πουθενά και πολλές φορές παρουσιάζεται με τρόπο που το άτομο δεν το αντιλαμβάνεται, ειδικά όταν συγχίζεται με τα συμβάντα του περιβάλλοντος και το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι η κακή διάθεση, δηλαδή η λύπη.
Ένας από τους παράγοντες που μπορούν να ωθήσουν στην κατάθλιψη να βγει στην επιφάνεια σε όσους εργάζονται από το σπίτι είναι και η έλλειψη κοινωνικών επαφών με συναδέλφους που οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση και είναι πολύ φυσιολογικό να αναμένεται κάτι τέτοιο.
Το ψυχολογικό στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει κατάθλιψη, αλλά υπάρχουν και καταστάσεις όπου αρκετοί εργαζόμενοι να αναζητούν την τηλεργασία για να μειώσουν το άγχος που έχουν συχνά δρόμο που πηγαινοέρχονται ή στον σύνηθες εργασιακό χώρο ή να αυξήσουν τον χρόνο παραμονής τους στο σπίτι με τα παιδιά ή τους ηλικιωμένους τους γονείς.
Η παραμονή στο σπίτι μπορεί να μας στερήσει από την προσωπική μας επαφή με φίλους, συγγενείς και άλλα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Αυτό το κενό μπορεί να καλυφθεί αν εγκαταστήσουμε μια ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με όλα τα δυνατά μέσα επικοινωνίας που διαθέτουμε.
Είναι αρκετό ένα τηλεφώνημα για να πληροφορήσουμε και να πληροφορηθούμε, να εκφράσουμε συναισθήματα χαρά ή λύπης, να στηρίξουμε κάποιο ψυχολογικά ή να πάρουμε μηνύματα αλληλεγγύης και αισθήματα φιλίας και συγγένειας που τα έχουμε ανάγκη.
Για να μην αφήσουμε την κατάθλιψη να μας δυσκολέψει να εφαρμόσουμε τους στόχους μας μπορούμε να βρούμε λίγο χρόνο και να τους γράψουμε και να γράψουμε επίσης και το Πρόγραμμα της Εβδομάδας και της Ημέρας μας και να φροντίσουμε να το εφαρμόσουμε πιστά.
Ένα άλλο σημείο είναι η εξοικονόμηση χρόνου για εμάς- να μπορούμε να σκεφτούμε, να διαλογιστούμε, να υπολογίσουμε τον χρόνο που χρειαζόμαστε να κάνουμε πράγματα για να νιώθουμε καλά.
Επίσης ο περίπατος στην γειτονιά, μια βόλτα μόνοι μας ή με τον σκύλο αλλάζει την ατμόσφαιρα, κινείται το αίμα μας, συναντούμε άλλο κόσμο και ανταλλάζουμε καλά και φιλικά συναισθήματα και όλα αυτά σπάζουν την ρουτίνα της τηλεργασίας από το σπίτι.
Εάν όλα αυτά εφαρμόζονται και δεν υπάρχει αποτέλεσμα το επομενο στάδιο είναι η αναζήτηση βοήθεια από εξειδικευμένους Λειτουργούς ψυχικής υγείας.
Και αν δυσκολευόμαστε να πάμε προσωπικά μπορούμε και μέσω του Διαδικτύου να ζητήσουμε βοήθεια.Υπάρχουν και Ψυχίατροι και Ψυχολόγοι, που εφάρμοσαν από καιρού την τηλεργασία.
Δρ. Λουΐζα Βερεσιέ, Ψυχίατρος
«Κλινική Βερεσιέ»
Νοέμβριος 2023
Κάνε εγγραφή και γίνε και εσύ μέλος της ομάδας μου για μοναδικές συμβουλές και άρθρα από την Δρ. Λουΐζα Βερεσιέ!