Αυτές τις μέρες συμπληρώνουμε ένα χρόνο από την λήψη μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης λόγω της παγκόσμιας μόλυνσης του κορωνοϊού.
Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι όλων των ηλικιών δέχθηκαν ψυχολογική πίεση από τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και που συνδέονται με την συνεχή καταιγιστική πληροφόρηση που δεχόμαστε που μας μεταφέρει ταυτόχρονα και το μήνυμα της απειλής και του φόβου για την μόλυνση και τον πιθανόν θάνατο, τόσο τον δικό μας όσο και των αγαπημένων μας προσώπων.
Η ψυχική μας υγεία δέχθηκε επίσης πίεση από τις δυσκολίες που νιώθουμε σαν ανθρώπινα κοινωνικά όντα λόγω της απομόνωσης, της στέρησης της ανεργίας, της μοναξιάς, της φροντίδας των παιδιών, των οικονομικών δυσκολιών και πολλών άλλων αρνητικών παραγόντων που επηρέασαν τις διαπροσωπικές και κοινωνικές μας σχέσεις και γενικά την ψυχική υγεία όλων των ηλικιακών στρωμάτων.
Κατά την διάρκεια της δωδεκάμηνης πορείας μας βιώσαμε ο καθένας με τον δικό του τρόπο όλα τα πιο πάνω και αυτό οφείλεται σε πάρα πολλούς παράγοντες, εσωτερικούς, που αφορούν την ψυχική μας δύναμη, την αντοχή και την προσαρμοστικότητα μας και σε εξωτερικούς παράγοντες, την τεράστια πίεση που δεχόμαστε αλλά και από την άλλη την ηθική και ψυχολογική στήριξη που έχουμε από το οικογενειακό, φιλικό και κοινωνικό μας περιβάλλον, από το κράτος και την κοινωνία στο σύνολο της.
Χωρίς να χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες για την εμφάνιση και εξέλιξη της ψυχοπαθολογίας σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού, που γι’ αυτό χρειάζεται ειδική επιστημονικά μεθοδευμένη και μελετημένη έρευνα που να διαπιστώσει με το πέρασμα του χρόνου τις επιπτώσεις στην ψυχική μα υγεία, αυτό που με σιγουριά μπορούμε να πούμε είναι πως στον γενικό πληθυσμό φαίνεται και παρουσιάζεται κούραση, έλλειψη ενέργειας, άγχος και έλλειψη συνεχούς καλής διάθεσης.
Η κορωνοφοβία έγινε μέρος της ζωής μας και το παρατεταμένο τραυματικό με τις διάφορες μορφές του στρες που βιώνουμε, δημιουργεί χρόνιο άγχος, που συχνά μετατρέπεται σε ψυχοσωματική συμπτωματολογία.
Επίσης, κάτι που διαπιστώνουμε στην καθημερινή μας πρακτική είναι οι πιο συχνές υποτροπές που παρουσιάζουν άτομα που ήδη είχαν εκδηλωμένα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.
Ένα από τα πιο σοβαρά μέτρα που φέρνουν αλλαγή και ανανέωση ελπίδας για έξοδο από τις δυσκολίες αυτές είναι τα εμβόλια και ο μαζικός εμβολιασμός, που με βάση όλες τις προδιαγραφές θα πρέπει δημιουργήσουν τα ανάλογα αντισώματα για να αμυνθεί ο οργανισμός μας σε περίπτωση μόλυνσης.
Δυστυχώς και εδώ οι συζητήσεις για τα υπέρ και κατά, το πρέπει και δεν πρέπει δημιουργούν επιπρόσθετη ένταση, που συμπληρώνει το μωσαϊκό του στρες που περιγράψαμε πιο πάνω.
Αυτό που απαιτείται είναι να κάνουμε τεστ αυτογνωσίας, σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο για την κατάσταση του στρες και το που μπορεί να μας οδηγήσει και να αντιμετωπιστεί το θέμα της διοχέτευσης πληροφοριών από τα Μέσα μαζικής Επικοινωνίας με ένα πολύ υπεύθυνο τρόπο και να γίνει παράδοση η έγνοια μας για διατήρηση της ηρεμίας και την διαφύλαξη της ψυχικής υγείας.
Διότι αν από τον κορωνοϊό, αργά ή γρήγορα θα γλυτώσουμε ,αλλά αν απωλέσουμε τις δυνάμεις μας για να έχουμε σταθερά καλή ψυχική υγεία, θα είναι πολύ δύσκολο να ζήσουμε αργότερα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον γεμάτο ένταση, θυμό και κατάθλιψη.
Αν συμβεί αυτό θα χαθεί εντελώς η ευεξία, που φτιάχνομε με την εργασία μας, με τις ανθρώπινες και κοινωνικές μας σχέσεις και δυστυχώς θα χαθεί ότι ανθρώπινο έμεινε μέσα μας και θα είναι πολύ δύσκολο στην εποχή της σύγχρονης τεχνολογίας, της ρομποτοποίησης και της κοινωνικής απομάκρυνσης, που θα είναι επακόλουθο όλων των πιο πάνω να επανέλθουμε στην κατάσταση που υπήρχε πριν αυτή την μεγάλη κοινωνική κρίση.
Δρ. Λουΐζα Βερεσιέ
Ψυχίατρος
«Κλινική Βερεσιέ»
Μάρτιος 2021
Κάνε εγγραφή και γίνε και εσύ μέλος της ομάδας μου για μοναδικές συμβουλές και άρθρα από την
Δρ. Λουΐζα Βερεσιέ!